Pizzera z jedzeniem na wynos w Krakowie

Pizza obecna jest w naszej kulturze od lat. Cienki, drożdżowy placek z sosem pomidorowym, mozzarellą i ziołami przywędrował do nas z Włoch i został na stałe, karmiąc nasze brzuchy zarówno w klimatycznych pizzeriach, obskórnych knajpkach i ekskluzywnych restauracjach. Ogrom dodatków, jakie możemy dodać do tego dania, sprawia że pizza jest potrawą uniwersalną, która zasmakuje absolutnie każdemu.

Pizza była już znana w starożytnym Egipcie, gdzie służyła jako waluta. W starożytnym Rzymie okrągłe placki posypywano serem i ziołami. Pierwsza pizzeria otworzyła się w Neapolu w XVIII wieku, krótko po tym, jak do Włoch zaczęły być sprowadzane pomidory i wykorzystywane do przyprawiania pizzy.

Włosi mają swoje dwa, sztandarowe typy pizzy – rzymską i neapolitańską. Ta pierwsza ma grubsze ciasto, sięgające nawet 2 cm, oraz mocno wypieczone i grube brzegi, za które łatwo jest pizzę trzymać. Pizza neapolitańska zaś jest super cienka i zupełnie płaska – nie ma żadnych brzegów. Po dodaniu do takiej pizzy pomidorów San Marzano otrzymamy marinarę, czyli podstawowy rodzaj pizzy, a gdy udekorujemy ją mozzarellą z mleka bawolic, dostaniemy klasyczną margheritę. Z kolei pizza capricciosa, jedna z najpopularniejszych pizz z dodatkami, ma na sobie pieczoną szynkę, grzyby oraz karczochy. Na Sycylii bardzo popularna jest pizza sycylijska, która jest zaprzeczeniem naszego europejskiego wyobrażenia o pizzy – ma kształt prostokąta, ser schowany jest pod sosem i praktycznie nie zawiera żadnych dodatków.

Restauracji, w których możemy zjeść pizzę, są tysiące. Jak jednak znaleźć taką, która faktycznie troszczy się o tradycję i dba o jakość swoich dań? Sprawdźcie pizzerię La Grande z jedzeniem na wynos Krakowie – naprawdę warto!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *