Kuchnia włoska

Wraz z otwarciem się polskiego społeczeństwa na inne kultury, tradycje, religie oraz wraz z rozszerzeniem się kierunków podróży wakacyjnych, coraz częściej w naszym kraju możemy spotkać restauracje z kuchnią zagraniczną. Do takich lokali zalicza się również restauracja włoska, w której zazwyczaj są oferowane jedynie dania włoskie, których głównymi składnikami są zazwyczaj warzywa i ryby. Kuchnia włoska jest niesamowicie urozmaicona i jednocześnie nieprzeciętna w swojej prostocie, dlatego jest uważana za jedną z najznakomitszych na świecie.

Dania włoskie kojarzą się większości osób z pizzą i makaronem, jest to oczywiście słuszne, jednak nie każdy ma świadomość, iż dania te różnią się od tych, które są serwowane w Polsce. Restauracja włoska nie zaoferuje nam bowiem pizzy na grubym cieście, oblanej obficie ketchupem i majonezem, lecz będzie ona podana na cieniutkim cieście i skropiona delikatnie oliwą. Podobnie jest z makaronami. Dla polaków najczęstszym posiłkiem makaronowym jest oczywiście spaghetti bolognese, czyli długi makaron oblany sosem pomidorowym z mięsem mielonym. Kuchnia włoska również oferuje takie danie, lecz dużo popularniejszym jest makaron z samymi pomidorami, będący dużo lżejszym posiłkiem. Restauracja włoska Padella zaproponuje nam danie o nazwie pasta in bianco, czyli makaron z oliwą i parmezanem.

Kuchnia włoska to również przepyszne i bardzo urozmaicone przystawki. Mają one różne formy, na przykład jest to sałatka ze świeżych pomidorów, bazylii i mozzarelli, carpaccio, grzanki posmarowane oliwą i przyozdobione dowolnymi dodatkami, owoce owinięte szynką parmeńska i oczywiście świeże, chrupiące pieczywo, podawane z oliwą ziołową.
Dania włoskie to także zupy, przede wszystkim rosół oraz jarzynówka. Włosi rzadko podają zupy jako pierwsze danie, ponieważ zazwyczaj zastępują je makaronami, kopytkami bądź ryżem.
Restauracja włoska rozpieści również niejednego łasucha. Kuchnia włoska proponuje bowiem desery w formie puddingów, kruchych ciast, biszkoptów, a także przepysznej kawy i czekolady. Włochy są także znane na całym świecie z lekkich, rozpływających się w ustach lodów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *